Grenzeloos online op vakantie

Vakantie is hét moment om even zorgeloos te ontspannen en te genieten. Of je nu een avontuurlijke backpack-vakantie onderneemt in Azië, een zon-zee-strand vakantie aan de Spaanse kust, of een outdoor-vakantie in de Belgische Ardennen; genieten staat voorop. Daarbij is het prettig om gebruik te kunnen maken van onze sociale media, om contact te kunnen onderhouden met het thuisfront, en om onze favoriete websites te kunnen bezoeken. Toch blijkt dit niet altijd even vanzelfsprekend in het buitenland.

Online beperkingen in het buitenland

In deze digitaliserende wereld vervagen internationale barrières gestaag. Het internet heeft de globale toegang tot informatie- en communicatiemiddelen exponentieel doen toenemen. Echter, deze ogenschijnlijke onbegrensdheid van het internet geniet niet overal evenveel steun en waardering.

Mogelijk is het je in het buitenland al eens opgevallen. Wellicht merkte je dat WhatsApp of Skype niet werkte? Of kon je vanaf je vakantieadres je favoriete Nederlandse voetbalclub niet zien spelen? Misschien werd Facebook geblokkeerd? Zelfs in Nederland heb je misschien wel eens gemerkt dat bepaalde YouTube-video’s niet werkten, en dat je geconfronteerd werd met de boodschap “deze video is niet beschikbaar in jouw land.”

Waarom bestaan deze online restricties in sommige landen?

Er zijn verscheidene redenen waarom de mogelijkheden van het internet gelimiteerd worden in een land. Landen als China en Turkije passen overheidscensuur toe; nieuwswebsites die zich kritisch uitlaten over de regering worden geblokkeerd. Ook sociale media, zoals Facebook en Twitter, worden gereguleerd en gebruikers van deze platformen worden gelimiteerd in hun mogelijkheden. De overheden in deze landen houden graag controle over welke informatie beschikbaar is voor het grote publiek (en belangrijker; welke informatie niet beschikbaar is!).

Communicatiemiddelen als Skype, Viber en WhatsApp worden ook regelmatig geblokkeerd in het buitenland. Dit kan zijn omdat het voor overheden minder makkelijk is om deze communicatie te monitoren; WhatsApp past bijvoorbeeld een bepaalde encryptie toe die het moeilijk maakt voor overheden om chats te kraken. Sommige overheden willen toegang hebben tot alle communicatie van hun burgers, en verbannen daarom het gebruik van dergelijke chatdiensten. Ook kan er een financiële drijfveer schuilen achter het blokkeren van zogenaamde VOIP-diensten. Dit zijn diensten waarmee je online kan bellen, zoals Skype en WhatsApp-spraakoproepen. In sommige landen blokkeren internetproviders deze mogelijkheden, zodat mensen gedwongen zijn te bellen via het veel duurdere reguliere telefoonnetwerk.

Tot slotte zijn veel streamingdiensten gebonden aan geografische restricties. Zo kan je Nederlandse televisieprogramma’s vaak niet terugkijken in het buitenland via livestreams of programma’s als Uitzending Gemist. Deze diensten zijn vaak alleen beschikbaar als je vanuit Nederland kijkt. Als je via een buitenlandse internetverbinding dit soort diensten opvraagt, wordt je toegang geblokkeerd. Dus met een beetje pech mis je een spannende sportwedstrijd of de finale van Wie is de Mol, omdat je toevallig niet in Nederland bent.

Hoe verhelp je deze online beperkingen op vakantie?

Alle genoemde restricties hebben één factor gemeen; ze zijn allemaal gebaseerd op het IP-adres van de gebruiker. Het IP-adres is de identificatiecode van jouw internetverbinding en jouw computer. Als je vanuit het buitenland verbonden bent met het internet, dan heb je een IP-adres dat kan worden herleid tot het land waar je je begeeft. Zit je in Frankrijk, dan registreren alle websites en online diensten die je opvraagt dat jij een Frans IP-adres gebruikt en dus in Frankijk zit. Op basis hiervan worden bepaalde internetblokkades opgeworpen.

De oplossing is om een Nederlands IP-adres te bemachtigen, ook als je in het buitenland zit. De gemakkelijkste manier hiervoor is het gebruik van een VPN (Virtual Private Network). Met een VPN kun je contact maken met een server in Nederland, en al jouw internetverkeer om laten leiden via deze Nederlandse server. De websites die jij bezoekt zullen nu het Nederlands IP-adres van de VPN-server registreren. Hierdoor heb je toegang tot alle websites en online diensten waar je in Nederland ook toegang toe zou hebben. Bijkomend voordeel van een VPN is dat jouw eigen IP-adres verborgen blijft, en dat al je dataverkeer geanonimiseerd en versleuteld wordt. Een VPN garandeert dus vrij, veilig en anoniem internet. Om meer te weten te komen over VPN kan je op https://www.vpngids.nl/ informatie inwinnen over verschillende VPN-diensten, en zo de mogelijkheden voor een vrij en veilig internet exploreren. De volgende keer dat jij op vakantie gaat ervaar je geen online beperkingen meer.

About the Author

Leave a Reply